Jei ir jūs pasiilgote keptos duonos su sūriu

Kartais praeina savaitė, mėnuo ir nė nesusimąstau apie keptą duoną. Tačiau užtenka kam nors paminėti šį paslaptingą ir užburiantį žodžių junginį ir jau seilės pradeda kauptis burnoje. Tas skonis ir pasitenkinimas, kurį suteikia kepta duona su sūriu yra nepamirštama tarsi pirmas bučinys.

Kepta duona yra tiek įprastas užkandis, kad net nesusimąstome apie jį. Jis tiesiog yra ir kažkur išėjus vakare net nepagalvoji, jog kokiame bare nebus keptos duonos. Žinoma, kiekvienas virtuvės šefas sugalvoja savo interpretacijas, savo padažus, bet principas išlieka panašus.

Beje, šį mūsų užkandį ir skanėstą akimirksniu pamilsta užsieniečiai. Studentavimo laikais turėjau malonumo dirbti su Erasmus studentais atvykstančiais į Lietuvos universitetus. Savo laiką Lietuvoje jie pradėdavo nuo keturių savaičių lietuvių kalbų kursų mano universitete. O tada pasklisdavo po kitus universitetus. Ir žinote kokį pirmą žodį jie išmokdavo jau pirmomis dienomis? O gi kepta duona! Frazę kavinėse jau antrą dieną būdami Lietuvoje, jie ištardavo idealiai: „Laba diena, kepta duona, ačiū!“. Po trijų dienų dar pridėdavo „nekalbu lietuviškai“. Ir taip buvo su visomis keturiomis grupėmis, su kuriomis dirbau.

Tad taip, kepta duona pakeri visų skonio receptorius. Ir jei jūs skaitydami šias eilutes dar neužsinorėjote bėgti į virtuvę pasidaryti keptos duonos ar blogiausiu atveju užsisakyti didelę porciją su pristatymu į namus iš vietinės mėgstamos kavinės, tai esate keistas žmogus. Bet darykime prielaidą, jog jau ieškote recepto, kaip čia viską padaryti idealiai. Neieškokite, receptas čia pat.

Idealus keptos duonos su sūriu receptas visų skoniams

Reikės:

  • Duonos, tiek kiek pajėgsite suvalgyti, bet tikslumo sumetimais, recepte nurodome pusę standartinio kepaliuko.
  • Česnako, pagal skonį, bet 3 skiltelės pradedantiems pats tas.
  • 4 šaukštų majonezo.
  • 200 gramų fermentinio sūrio.
  • prieskonių, pagal skonį.
  • Šlakelio aliejaus.

Duonos riekeles supjaustykite norimo dydžio ir formos gabalėliais. Pakepkite aliejuje. Ir įtrinkite česnaku. Idėja tingintiems žaisti su česnaku ir kiekvienu duonos gabalėliu – pjaustytą česnaką įdėkite į keptuvę. Aliejuje pasklis česnako aromatas ir įsigers į duoną. Tačiau kepant kelias partijas česnakas sudegs – to leisti negalite. Todėl vos tik pradės ruduoti, išgraibykite česnaką ir įmeskite naują skiltelę.

Sūrio padažas gaminamas paprastai. Sutarkuokite sūrį, įdėkite majonezo ir mėgstamus prieskonius ir sumaišykite. Jei padažas itin tirštas, užpilkite porą šaukštų virinto vandens.

Ant keptos duonos užpylus padažą, įmeskite indą į mikrobangę kelioms minutėms. Sūris išsilydys ir padengs visą dubenį duonos. Ir viskas, belieka tik skanauti! Argi nepaprastas receptas?

Kokį sūrį pasirinkti?

Sūris yra neatsiejamas nuo keptos duonos. Ir nors iš principo tradiciniame recepte niekas nenurodo kokį sūrį naudoti, dažniausiai daug galvos nesukama – imamas bet koks lydytas sūris, taip sakant, olandiškas. Tačiau būtent sūris yra gera erdvė kulinariniams eksperimentams. Juk sūrio rūšių tiek daug. Ir jie gali būti labai skirtingi. Juk čederio su kamembertu nepalyginsi, kaip ir gouda su mozzarella, o jei emmentalis arba parmezanas? O jei ožkos sūris? Mintį tikriausiai supratote. Galima sūrio padažą išbandyti iš pačių įvairiausių sūrių. Ir galbūt taip atrasti savo firminį derinį. Juk visada malonu žinoti, kad turi kažkokį firminį receptą su paslaptimi, kurio niekas kitas nežino. Pabandykite.

O dabar pats laikas išjungti internetą ir pasinerti į duonos kepimo pramogas. Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.